Eleven Porta

Családi gazdaságunkban közel 25 éve termesztünk gabonát, kukoricát, napraforgót. A ránk bízott földet a természet, környezetünket tiszteletben tartva műveljük.

Szeretjük, amit csinálunk, és terményeink meg is hálálják ezt a szeretetet. Termesztésük, tárolásuk, feldolgozásuk során ügyelünk rá, hogy megőrizzék éltető erejüket, viszonzásképp csodás színeket, illatokat és ízeket varázsolnak asztalunkra, eleven táplálékként építik a testet és a lelket.

Természetes módszerekkel, műtrágya használata nélkül termesztjük gabonáinkat. Igyekszünk olyan fajtákat találni, amelyek genetikai sokszínűségüknek köszönhetően beltartalmukban gazdagabbak, élettanilag kedvezőbbek, termelésük során pedig erősebbek, jobban alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz, mint a manapság elterjedt, az ipari mezőgazdaság által kedvelt, uniformizált, genetikailag sivár fajták. Hálásak vagyunk, hogy olyan különleges búzákat termeszthetünk, mint a Varga Frigyes által nemesített királybúza és bácska-tönköly, születési helyüktől néhány kilométerre, a nemesítővel együtt kidolgozott termeléstechnikával. Búzán kívül terem gazdaságunkban árpa, köles, rozs, zab és kukorica. Gabonáinkból lassú fordulatú, köves malmunkon mi magunk őröljük a lisztet, ügyelve, hogy minél többet megőrizzenek elevenségükből. A lassú fordulat biztosítja, hogy a kövek ne hevüljenek túl, hogy a magas hőmérséklet ne tegyen kárt a szemek élő anyagaiban. A köves malmon őrölt liszt mindig teljes kiőrlésű, hiszen egész szemek kerülnek fel a garatra, őrlés során a gabona olajai egyenletesen bevonják a lisztszemcséket, és a vitaminokkal, ásványi anyagokkal együtt természetes arányaikban maradnak meg lisztben. Ha finomabb lisztet szeretnénk, szitálással távolítjuk el az őrlemény nagyobb szemcséit, a darát és a korpát. Friss lisztjeink bársonyosak, illatosak, ízesek, öröm őket megérinteni, velük dolgozni. A belőlük sütött kenyér, péksütemény, sütemény pedig feledhetetlen élmény. A táplálékunk minőségének fontosságát nem kell már hangsúlyozni, viszont annál égetőbb, hogy a gyermekek minél korábban találkozzanak ezzel a kérdéssel. Minden eszközünkkel támogatjuk, hogy erre lehetőségük adódjon. A cél az, hogy nekik már természetes legyen az odafigyelés, a jó minőség iránti vágy.
 
Gazdaságunk a Kiskunság közepén, Kecskeméttől 30 kilométerre, Izsákon található.
 
RÁCZ SÁNDOR
kistermelő, családi gazdálkodó
6070 Izsák, Kölcsey u. 6.
+36 70 266 5259
eleven.porta@gmail.com
facebook: @elevenporta
instagram: eleven.porta