Kovácsné Szabó Márta

Kovácsné Szabó Márti vagyok, a 2022/23-as leendő első osztály osztálytanítója. Az előző tanévben a Gyermekliget Óvodában dolgoztam, de az iskolai életbe is szervesen bekapcsolódtam. 

Mindig szerettem volna nagy családot magam köré. Ez a vágyam teljesült is, és miután elvégeztem a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolát, 9 éven keresztül a saját gyerekeimmel tanítottuk egymást. Közben elvégeztem a Komplex Mozgásterápia képzést, majd gyerekjóga oktató lettem. Kezdetben óraadóként végeztem több óvodában mozgásfejlesztést, majd magánvállalkozóként folytattam ezt a tevékenységet.

Miért lettél pedagógus?
Mindig tudtam, hogy a gyerekek, a tanítás, valahogyan jelen lesz az életemben. Bár mire a Főiskolát elvégeztem, rájöttem, hogy soha nem szeretnék állami intézményben tanítani, ezért is fordultam a fejlesztés felé, és váltam egyre nyitottabbá az alternatív pedagógiai iránt.


Hogyan találkoztál iskolánkkal?
A Gyermekliget Iskola, már évekkel ezelőtt felkeltette az érdeklődésem. Folyamatosan figyelemmel kísértem a honlapot és a Facebook oldalt. Szerettem volna kipróbálni, hogy milyen lehet egy alternatív iskolában tanítani, így ahogy alkalom adódott rögtön jelentkeztem.

Milyen pedagógiát szeretnél megvalósítani?
Nagyon fontos számomra, hogy az oktatás-nevelés során egyenlő módon és mértékben fejlesszem a gyermek intellektuális, érzelmi és a cselekvésben megnyilvánuló gyakorlati készségeit.
Fontos a gyermek- és élményközpontúság, hogy a gyermekek a saját maguk által megtapasztaltakból merítkezve tanuljanak, ahol minden gyermek felismerheti saját lehetőségeit. Az egyéni fejlődés figyelembe vételét kiemelt fontosságúnak a tartom.

Miben látod másnak a nálunk megvalósuló oktatást?
Ez az iskola sokoldalúan fejleszt. Nagyon nagy jelentőséggel bír, hogy a gyerekeknek ne csak a fejét tömjük tele tudásanyaggal, hanem egyéb képességeit és készségeit is fejlesszük, amire majd később az életben nagy szükségük lesz.
Itt figyelembe vesszük, hogy hogy érzi magát a gyerek az iskolában. Tudjuk, hogy öröm nélkül nincs hatékony tanulás, stresszesen nem lehet teljesíteni.

Milyen gyerekeket vársz az osztályodba?
Természetesen minden gyereket sok szeretettel várok az első osztályba.

Mit fogtok csinálni a gyerekekkel, hogyan fog telni egy diák napja az osztályban?
Az elsősök számára nagy változást jelent az iskola. Minél tovább őrzök meg egy gyereket a neki való környezetben, ahol jól érzi magát annál erősebb eredményt fog produkálni az életben. Stabil napi ritmus, szokások lesznek segítségünkre. Minden reggel mozgással, beszélgetéssel, kezdjük majd a napot. Ezután sokat fogunk játszani, és közben tanulni. Be fogjuk építeni a mindennapjainkba a gyermekjóga elemeit is mely nem csak a mozgás szempontjából lesz fontos, de segítségünkre lesz az ellazulásban is. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek aktív részvételére a környezetünk kialakításában, gondozásában, szépítésében is.

Mi a szülők szerepe az iskolában, osztályközösségben, gyermekek mindennapjaiban?
Számítok a szülők együttműködésére, elengedhetetlen, hogy szoros együttműködés alakuljon ki. Remélem, hogy tudunk majd rendszeresen találkozni, beszélgetni, az osztály életéről. A nyílt órák alkalmat adnak, hogy betekinthessenek a gyermekek mindennapjaiba, megismerhessék az iskola tanítási módszereit. A Gyermekligetben sok a családi program, ahol szintén alkalom nyílik a kommunikációra.

Mit mondanál az iskolakereső szülőknek, mit adhat a mi iskolánk, gyermeküknek?
Amennyiben lehetőségük van rá, vegyenek részt az iskola által szervezett előadásokon, nyílt foglalkozásokon. Sokat segíthet az is, ha benéznek egy-egy osztályterembe, belelapoznak egy-egy füzetbe. Nagyon fontosnak tartom a hiteles és közvetlen tapasztalatszerzést.