Madárbarát iskola vagyunk...

És úgy általában véve természet- és állatbarát intézmény. Célunk, hogy a nálunk tanuló, fejlődő óvodások és iskolások érezzék az ember természetben betöltött szerepét és felelősségét. Az élőlények szeretete és tisztelete alapvetően ott van a gyermekekben, erre lehet és kell is építeni. A növényekről és állatokról való gondoskodás, azok megfigyelése elősegíti természettudományos ismereteik gyarapodását, erősíti szociális kompetenciáikat, empátiájukat.

A madárbarát iskola címet nemcsak “birtokoljuk”, hanem éljük is.


  • A Magyar Madártani Egyesület előírásainak megfelelő etetők és fészkelőodúk vannak kihelyezve a ligetben.

  • A madarak az iskolánk hatalmas területén otthonra lelnek.

  • Ezt elősegítjük fák és cserjék telepítésével, fészkelő odúk kihelyezésével, a madarak téli etetésével, a madáritató működtetésével, a kerti tó meglétével és a diákok folyamatos természetre hangolásával tanórai kereteken belül és iskolai utáni szakkör foglalkozásokkal.

  • A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközponttal karöltve az elárvult fiókákat és egyéb állat csemetéket neveljük, míg visszaengedhetőek lesznek a szabadba.

A madárbarát iskola szervesen illeszkedik intézményünk hitvallásába, kiegészíti az ökológiai- és környezetvédelmi nevelést, a

 farmpedagógiát, a kertművelési ismereteket és a Zöld Csiga programot.


Az MME Madárbarát iskola alprogramja a madárvédelem mellett kiváló lehetőségeket kínál az iskola környezeti nevelés programjának, a tanmenetek és óratervek bővítéséhez, továbbá a szakköri, tudományos diákköri, és szabadidő szervezési munka segítésére is alkalmas.
A mi iskolánkban és óvodánkban a gyerekek sosem szakadnak el a természettől, minden nap részesei a minket körülvevő csodálatos ökológiának, friss levegőn és napfényben, növényekkel és állatokkal körülvéve játszhatnak, tanulhatnak, kapcsolódhatnak ki.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél változatosabb modulokon keresztül szerettessük és ismertessük meg a kicsikkel és nagyobbakkal a természet sokféleségét, a felelősségteljes attitűdöt az élőlények iránt. Hamarosan elindítjuk erdei iskola programunkat is!